Општините Могила, Новаци и Битола потпишаа меморандум за соработка со РЕК – Битола

Општините Могила, Новаци и Битола потпишаа меморандум за соработка со РЕК – Битола

Градоначалниците на општините Могила, Новаци и Битола потпишаа Меморадум за соработка со РЕК–Битола со што ќе се зацврсти досегашната соработка помеѓу коминатот и трите пелагонски општина кои се во непосредна близина на истиот. Директорот на...

Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за учество во пилотни активности за диверзификација и подобрување на ефикасноста на земјоделските стопанства во Македонија

ЈАВЕН ПОВИК за учество во пилотни активности за диверзификација и подобрување на ефикасноста на земјоделските стопанства во Македонија

Во рамките на инструментот за претпристапна помош (ИПА Компонента 1), во јануари 2018, конзорциумот Еволуксер во партнерство со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство започна со имплементација на проектот „Градење на основи за...

Прочитај повеќе

Чествување за придонесот и работата на рускиот почесен конзул во Битола, Александар Аркадиевич Ростковски

Чествување за придонесот и работата на рускиот почесен конзул во Битола, Александар Аркадиевич Ростковски

На покана на Регионалното здружение за македонско – руско пријателство „А.А.Ростковски“ од Битола, градоначалникот на општина Могила, Јасмина Гулевска, во просториите на Меѓународниот Славјански Универзитет “Г.Р.Державин” присуствуваше на...

Прочитај повеќе

Ацо Тасевски назначен за нов секретар на Општина Могила

Со одлука на градоначалникот на Општина Могила, Јасмина Гулевска, за нов секретар на општината е назначен Ацо Тасевски кој ја извршуваше функцијата раководител на одделението за урбанизам, комунални работи и ЛЕР како и функцијата претседател на...

Прочитај повеќе

ЦЈЗ – Битола ќе врши дезинсекција за уништување на комарците на подрачјето на Општина Могила

Согласно законот за заштита на населението од заразни болести и препораките на Министерството за здравство на РМ, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Могила за спроведување на превентивна систематска дезинсекција на територијата на...

Прочитај повеќе

Во Могила отпадната слама од нивите се преработува во пелети

Отпадната слама од нивите во Општина Могила се користи за производство на пелети, кои се користат за загревање на општинската зграда. Пелетите од слама се произведуваат во фабриката која е под надлежност на општината. Со произведените пелети оваа...

Прочитај повеќе

Градоначалникот Гулевска во посета на Турскиот културен центар Јунус Емре – Скопје

Градоначалникот на општина Могила, Јасмина Гулевска оствари средба со директорот на турскиот културен центар г-дин Шемсетин Шеќер. На средбата беа конкретизирани проектните активности кои што општина Могила во наредниот период ќе ги реализира во...

Прочитај повеќе

Могила ќе развива рурален туризам со акцент на иселениците и турските гости

Детектирање на можностите и потребата од развој на руралниот туризам во општина Могила беше тема на дискусија на работниот состанок на директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) на Република Македонија, г-дин Љупчо...

Прочитај повеќе

Градежни активности за реконструкција и тампонирање на полски патишта во село Радобор

Општина Могила започна со градежни активности за реконструкција и тампонирање на полските патишта во село Радобор. Со овој градежен зафат се потврдуваат напорите на градоначалникот Јасмина Гулевска и Советот на општина Могила за подобрување на...

Прочитај повеќе